Tipurile de rozatoare daunatoare

tipuri_de_rozatoare_daunatoare_400
Micile rozatoare se impart in mai multe categorii, unele "domestice", invatate sa traiasca in apropierea omului si a altor animale domestice si cele salbatice ce se pot intalni mai ales in zonele de campie.

Deratizarea impotriva Sobolanilor de casa

Este cunoscut in tara noastra sub mai multe denumiri: guzgan, sobolan calator, ghiorlan. Traieste in apropierea omului si a animalelor domestice. In timpul verii se mentine in preajma apelor unde isi fac galerii foarte ramificate. Fiind o specie hidrofila, traieste numai in locuri umede, in locurile uscate patrunzand numai  in cautarea hranei. Sobolanul de casa este un animal crepuscular si nocturn. El sare, alearga si inoata cu abilitate, dar in schimb se catara anevoios. Boli raspandite: rabia, pseudoturbarea, meningita virotica, pesta porcina, pesta aviara, trichineloza, pseudotuberculoza, septicemia hemoragica etc.

Deratizare impotriva Soarecilor de casa

Este la fel de raspandit si la fel de des intalnit ca si Sobolanul de casa. Are culoarea cenusie pe partea dorsala si cenusiu-alburie pe partea ventrala. Soarecele de casa este legat de locuinta omului unde prefera locurile mai uscate, dar frecvent migreaza si in apropierea casei mentinandu-se la distante mici. O caracteristica importanta a sorecilor de casa este ca acestia in cautarea de hrana vor folosi mereu acelasi drum pana cand sursa este epuizata. Boli raspandite: febra tifoida, dizenteria, salmonelozele, micoze si multe altele.

Deratizare impotriva Sobolanilor negri

Foarte raspandit in Europa de Nord, Europa Centrala si Europa de Sud, sobolanul negru este foarte rar intalnit in tara noastra si numai in zonele cu porturi unde apar prin intermediul navelor care vin din alte parti ale Europei. Este mai putin prolific decat Sobolanul de casa, dar se pare ca este mai longeviv, ajungand pana la varsta de 7 ani. Printre bolile cele mai grave pe care le raspandeste este ciuma.

Deratizare impotriva Sobolanilor de Camp

La noi in tara este o specie raspandita in zonele cu umiditate mare fiind intalnit pana la altitudinea de 900 metri. Este caracterizat printr-o culoare bruna-argintie pe spate si alb – cenusiu pe abdomen. Numarul gestatiilor pe an se ridica la 4-5, iar numarul de pui la fiecare gestatie 2-8, puii devin maturi la 1,5-2 luni si pot trai de la 2 la 4 ani. Boli raspandite: tularemie, leptospiroza, holera pasarilor.

Deratizare impotriva Soarecilor de Camp

Aceasta specie este una din cele mai raspandite din natura. El prefera sesul uscat (pajisti, paduri, pasuni, camp cultivat, terenuri necultivate). Soarecele de camp are o culoare bruna-cenusie sau brun-roscata si un alb murdar pe abdomen. Femela soarecelui de camp are 3-7 gestatii pe an cu cate 4-12 pui la fiecare gestatie. Maturitatea sexuala apare la varsta de 2 luni, iar durata vietii este de 2-3 ani. Inmultirile explozive ale acestor soareci duc la invazii pe teritorii intinse, urmate de adevarate calamitati in agricultura. Cu asemenea ocazii sunt de-a dreptul “pascute” cerelalele verzi, legumele, apoi sunt consumate boabele, iar copacii sunt rosii.