Exista in jur de 460 de specii recunoscute si in timp ce 100 pot transmite malaria la om, doar 30-40 transmit paraziti de genul Plasmodium care cauzeaza malaria in zone endemice. Unele din speciile de tantari Anofel pot servi ca vectori pentru febra cardiaca la caini, pot produce paraziti cardiaci, si pot provoca febra O'nyong'nyong. Asociatia dintre malarie si tumorile pe creier sugereaza ca tantarul Anofel ar putea transmite un virus care ar putea provoca o tumoare pe creier.
Stramosii tantarului Anofel, Drosophila si tantarii s-au separat de tantari acum 120 de milioane de ani. Speciile vechi ca New World s-au inmultit cu intre 80 si 90 de milioane de ani in urma. Malaria cauzata de tantarul Anofel s-a extins in Africa si Asia cum 100 de milioane de ani. Un studiu molecular al mai multor gene provenite de la sapte specii a oferit sprijin suplimentar pentru explicarea evolutiei speciei in perioada Cretacica.
Genomul Anofel, avand intre 230 si 284 perechi de baza este comparabil ca marime cu cel al Drosofilei, dar considerabil mai mic decat cel gasit la alti genomi. La fel ca alte gene de insecte genomul este diploid cu sase cromozomi.
Fosilele cunoscute de acest gen sunt Tantarul Anofel, tantarul dominican gasit in chihlimbar dominican care dateaza din Eocen si Anofel Rottensis gasit in chihlimbar in Germania dateaza din a doua jumatate a Oligeocenului.
Ca si ceilalti tantari, tantarul Anofel are patru stadii de viata: ou, larva, pupa și imago. Primele trei faze sunt acvatice si ultimele tin intre 5 si 14 zile in functie de specie si temperatura mediului ambiant. Stadiul de adult este atunci cand femela Anofel actioneaza ca un vector de malarie. Femelele adulte pot trai pana la o luna sau mai mult in captivitate dar cel mai probabil nu traiesc mai mult de doua saptamani in natura.
Ouale: femela adult depune intre 50 si 200 de oua. Ouale sunt micute si sunt depuse exclusiv in apa. Sunt unice deoarece au inotatoare pe ambele parti. Ouale nu sunt rezistente la uscare si eclozeaza in 2-3 zile iar in cazul unui climat rece in 2-3 saptamani.
Larvele: Larva de tantar se dezvolta avand un cap cu periute pentru gura folosite la hranire, un torace larg si noua segmente pe abdomen. Nu are picioare. In contrast cu alti tantari, larvei de Anofel ii lipseste aparatul respirator si se pozitioneaza cu abdomenul pe apa.
Pupa: pupa de Anofel are forma de virgula daca este privita din profil. Capul si toracele sunt unite intr-o membrana numita cefalotorax . Ca si la larva, pupa trebuie sa stea cu abdomenul pe apa pentru a putea respira.
Adultii: durata de cand un ou devine adult variaza considerabil de la o specie la alta si este influentata de temperatura mediului. Ca toti ceilalti tantari, speciile de Anofel au corpuri subtiri cu trei sectoare: cap torace si abdomen. Capul este specializat in captarea informatiei senzori pentru hranire. Contine ochii si o pereche de antene lungi.