Omizile sunt de fapt larve ce fac parte din ordinul Lepidoptere, ordin ce cuprinde de asemenea fluturii sau moliile. Majoritatea exemplarelor din aceasta familie sunt erbivore dar putem gasi si cateva specii insectivore. Originea etimologica a cuvantului omida ne duce in secolul XVI si aflam ca provine din engleza “catirpeller” sau din franceza “catepelouse”. Traducerea din latina este “cattus” cuvant care inseamna pisica si “pilosus” care insemana paros. Cu alte cuvinte, “pisica paroasa”.
Omizile sunt insecte erbivore cu dimensiune cuprinsa intre 22-28 mm, se hranesc intensiv si din aceasta cauza dauneaza mult agriculturii. Omizile se caracterizeaza prin numarul mare de picioare, pana la un numar de 10 perechi, cu mici diferente de la specie la specie.
Acestea pot fi acoperite cu un par iritant pentru om. Omizile se deplaseaza prin miscarea frontala a organelor interne folosind contractarea muschilor si pot avea dimensiuni cuprinse intre 1mm si 8 cm. Sunt colorate in functie de mediul in care traiesc.
Aparitia omizilor se face la sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie dar este conditionata si de conditiile meteo. Sunt insecte erbivore care se hranesc intensiv si pot distruge in totalitate copacii fiind din aceasta cauza foarte daunatoare agriculturii. Omizile se caracterizeaza prin numarul mare de picioare, pana la 10 perechi, cu mici diferente de la specie la specie.
Tratamentul de dezinsectie impotriva omizilor se face prin pulverizarea solutiilor insecticide pe vegetatie. Se poate utiliza atomizorului sau daca nu dispuneti de unul cu un pulverizator de joasa presiune (pompa mecanica). In al doilea caz trebuie sa lucrati cu atentie si rabdare pentru a acoperi toata vegetatia si pentru a obtine rezultate maxime.
Insecticidul se dizolva in concentratia minima recomandata, nu este necesara dublarea dozei. Aceste insecte mor destul de usor. Pulverizarea se face cu duze fine ce arunca jetul sub forma de umbrela pentru a acoperi in acest fel o suprafata cat mai mare cu un consum cat mai mic.
Noi recomandam utilizarea insecticidelor pe baza de deltametrin pentru a proteja in acest fel si plantele pe care se face pulverizarea.
Folosirea insecticidelor pe baza de alta substante active, ar putea avea efecte secundare asupra vegetatiei.