Dezinsectia

dezinsectia_400

Ce inseamna "dezinsectie"?

Putem descrie Dezinsectia ca si totalitatea metodelor, tehnicilor si instrumentelor de pevenire si combatere a insectelor si artropodelor ce pot fi atat taratoare cat si zburatoare, prin metode mecanice, fizice, chimice sau biologice.

Dezinsectia este actiunea de prevenire sau de combatere a artropodelor vectoare de germeni patogeni sau daunatoare (direct sau indirect)."

De ce trebuie sa facem dezinsectie?

In primul rand pentru a ne proteja sanatatea si in al doilea rand pentru a ne asigura un grad cat mai ridicat de confort. Printre bolile transmise de insecte se numara: malaria, febra galbena, maningita West Nile - transmise de tantari, febra butonoasa, boala Lyme - transmise de capuse, toxinfectii alimentare, prin bacteria E colli - transmise de muste, pesta, tifosul murin - transmise de purici, s.a.
Stiati ca? In anul 1996 Romania s-a confruntat cu cea mai mare epidemie de meningita West Nile din Europa?

Cand si unde trebuie efectuata dezinsectia?

Dezinsectia impotriva insectelor taratoare, precum gandacii, puricii, plosnitele trebuie efectuata pe tot parcursul anului, iar dezinsectia impotriva insectelor zburatoare, cu exceptia daunatorilor de depozit trebuie efectuata incepand cu luna martie si pana in lunile octombrie - noiembrie, in functie de temperatura mediului ambient.

Din punct de vedere practic, dezinsectia este de doua feluri:

  • preventiva ( profilactica ), care are scopul de a impiedica înmultirea si raspândirea daunatorilor, prin crearea de conditii nefavorabile dezvoltarii acestora. Ea trebuie sa aiba caracter permanent, de preferinta la intervale de maxim 3 luni;
  • curativa ( terapeutica sau de combatere ) în focar, care urmareste distrugerea si îndepartarea insectelor si antropodelor din unitatea asupra careia se actioneaza; ea se realizeaza la intervale repetate de 10 - 14 zile pentru distrugerea focarelor, fiind urmata apoi de dezinsectia profilactica.

DEZINSECTIA ECOLOGICA: - consta in folosirea unor echipamente complet netoxice ( atractanti si repelenti ), ce ofera un grad inalt de siguranta, mai ales pentru domenii precum cel alimentar sau farmaceutic;