Dezinfectia

dezinfectia_400

Dezinfectia reprezinta actul de dezinfectare folosind tehnici si agenti de curatare specifici pentru distrugerea sau preventia cresterii micro-organismelor sau ca si o actiune prin care se urmareste decontaminarea mediului de germeni microbieni infectiosi. Prin dezinfectie microorganismele patogene sunt distruse, neutralizate sau indepartate din mediul extern sau de pe tegumente, astfel incât sa nu mai poata fi produsa infectia.


Dupa zona de aplicare, dezinfectia poate fi clasificata in: dezinfectie generala si dezinfectie partiala.
Dezinfectia generala. Se aplica in toata unitatea si reprezinta modul obijnuit de efectuare a dezinfectiilor pentru prevenirea si combaterea bolilor infectioase. Dezinfectia partiala. Se aplica asupra unei suprafete restrânse dintr-o unitate care s-a contaminat cu diferite produse patogene.


Etapele procesului de dezinfectie


Procesul de dezinfectie cuprinde trei etape importante: curatirea mecanica, curatirea sanitara si aplicarea mijloacelor de dezinfectie.
Curatirea mecanica. Consta in indepratarea prafului si a depunerilor de substante organice mai putin aderente, in care sunt inglobate diferite microorganisme. Acestea se indeparteaza prin raclare, dupa ce in prealabil toate suprafetele au fost stropite cu solutie dezinfectanta alcalina in concentratii reduse sau cu apa simpla. Curatirea sanitara. Consta in spalarea suprafetelor cu apa sub presiune, la care se pot adauga agenti chimici de curatire. Sub actiunea apei si a detergentilor are loc umezirea, dizolvarea, dispersia si suspendarea particulelor de murdarie in abatoare si intreprinderi de industria alimentara, in care se utilizeaza pentru spalare apa calda sau chiar fierbinte, reducerea contaminarii microbiene este si mai insemnata, datorita efectului aditional al temperaturii solutiilor de spalare. in intreprinderile de industrializare a carnii si a laptelui, folosirea doar a apei si mijloacelor mecanice de curatire nu este suficienta pentru indepartarea rezidurilor organice sau anorganice. Grasimile, proteinele si sarurile minerale, care adera la diferite suprafate si nu sunt preluate de apa simpla, neincalzita, ofera impreuna cu o pelicula fina de apa ce se absoarbe conditiile necesare pentru dezvolatarea microorganismelor. Dezinfectia nu trebuie considerata un inlocuitor al spalarii si in consecinta trebuie efectuata numai dupa spalarea perfecta a suprafetelor, deoarece orice reziduuri de substante organice prezente reduc eficacitatea germicida a dezinfectantului.


intr-o unitate care produce alimente, la stabilirea necesitatilor de dezinfectie se vor lua in considerare urmatoarele:
- microflora care trebuie distrusa (bacterii drojdii, mucegaiuri);
- agentul dezinfectant utilizat (fizic sau chimic);
- temperatura si durata aplicarii;
- modul de spalare al suprafetelor si caracteristicile acestora;
- rezultatul urmarit.


Mijloace dezinfectante si aplicarea acestora


Dezinfectia se poate realiza cu ajutorul numeroaselor mijloace fizice si chimice.
Pentru a putea fi folositi in industria alimentara, agentii chimici de dezinfectie trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa nu fie toxici in dozele folosite si in cantitatile care ar putea sa ajunga in alimente si sa nu confere acestora gust si/sau miros strain;
- sa nu fie periculosi la manipulare;
- sa nu fie corosivi in conditiile de aplicare pentru materialele din care sunt confectionate suprafetele cu care vin in contact;
- sa fie usor solubile in apa, usor de indepartat prin clatire si sa nu lase reziduuri pe suprafete si mirosuri persistente;
- sa fie eficace indiferent de calitatea apei utilizate;
- sa aiba capacitate buna de patrundere;