Deratizarea sau cum scapam de micile rozatoare

deratizarea_sau_cum_scapam_de_micile_rozatoare_400

Otrava anti-rozatoare este o substanta toxica folosita pentru distrugerea rozatoarelor si cateodata a altor paraziti, incluzand cartitele si iepurii. Multe substante sunt utilizate pentru a controla aparitia soarecilor si sobolanilor in case. Substantele folosite sunt in general combinate cu alimente preferate de rozatoare precum boabele ( grau, cereale, ovaz) sau o combinatie de graunte in cantitati mici, dar eficiente. Formulele pentru momeli pot fi sub forma de peleta sau incorporate in blocuri de parafina de diferite marimi. Ca o protectie impotriva ingerarii accidentale de catre alte specii decat cele vizate, momelile sunt plasate in locuri inaccesibile copiilor, animalelor domestice sau prin utilizarea unor cutii pentru momeli care sa excluda orice alt animal in afara de cei de marimea rozatorilor.

Formand un grup, substantele anticoagulante domina piata si se vand sub forme variate in cantitati pre-stabilite in functie de marimea animalului. Din cauza toxicitatii lor, substantele sunt periculoase pentru oameni, animale domestice si salbatice. Acestea sunt des intalnite, intrucat sunt multe alte tipuri de pesticide. Unele substante pot fi cumparate si folosite doar de catre persoane autorizate, in timp ce altele cu o mai mare siguranta pot fi utilizate de catre toti oamenii. Toate substantele trebuie sa fie utilizate in acord cu indicatiile de pe eticheta si pot fi interzise cand anumite componente dauneaza speciilor in pericol, de preferenita recomandandu-se a fi folosite strict in zona de interes (unde se presupune a fi animalul).

Momeala de inceput: momeala de inceput intensifica efectele actiunii rapide ale rodenticidelor. Aceasta implica aplicarea momelii neotravite pentru cateva zile pana cand rozatorii se obisnuiesc cu noua sursa de mancare. Dupa care se pune momeala otravita, in general pentru 1 sau 2 nopti. Problema evidenta cu momeala initiala este aceea ca timpul necesar pentru o aplicare corecta reduce marele avantaj al substantelior, si anume actiunea rapida. Unde controlul imediat este necesar, momeala initiala poate fi omisa, chiar daca eficienta este in mod inevitabil redusa. Anticoagulantii pot fi utilizati ca un supliment, dar trebuie sa fie momeli diferite.

Momeli diversificate: Pentru dezvoltarea lor, exista warfarin, pindone (Pival), diphacinone si chlorophacinone. Cand cantitati mici de anticoagulanti sunt consumati in cateva zile, moartea se datoreaza sangerarilor interne. Substantele care nu afecteaza mediul nu sunt daunatoare nici oamenilor sau altor animale si maresc frecventa.

Momeala de baza: Noua generatie de substante anticoagulante, precum brodifacoum, bromadiolone si difethialone au fost ajustate pentru a putea contracara rezistenta genetica dezvoltata in timp la sobolani si soarecii de casa. A doua generatie de componente au o putere mult mai mare si sunt letale dupa doar o noapte de hrana, chiar daca moartea survine la cateva zile dupa. Rodenticidele care nu sunt incluse in categoria anticoagulantelor includ zinc, phosphide, bromethalin si cholecalciferol (vitamina D3). Hranirea si manifestarea caracteristicilor letale difera intre ele. Stricnina este foarte toxica si este disponibila, dar cu anumite restrictii pentru aplicarea subterana, mai ales pentru popandai si cartite. Anumiti fumiganti letali sau materiale care produc gaze otravitoare sunt utilizati pentru a distruge rozatori in viziuni sau in alte arii, precum cladiri sau sosele. Fumigantii letali includ fosfat de aluminiu, dioxid de carbon, chloropicrin si fum sau gaz, care produc monoxid de carbon si alte gaze ce asfixiaza.

Pudra de contact: Aplicarea prafurilor nu sunt foarte folositoare, fiind aplicate in vizuini sub forma unor cantitati mici de otrava si sunt consumate de rozatoare in timp ce se ingrijesc. Astfel ca pudrele pentru rozatoare au o concentratie mult mai mare ( de obicei, de 20 de ori mai mare decat in substantele pentru ingerare) de ingrediente active decat momelile care au aceleasi substante. Capcanele sunt adesea utilizate pentru vulpi. Sunt multe tipuri de capcane pentru vulpi pe piata, dar toate au la baza acelasi mecanism. Capcanele contin momeli, vulpea intra dupa acestea, iar in momentul in care trage de substanta pusa inauntru, cusca se inchide. Un avantaj al acestei capcane este acela ca nu permite atragerea si altor specii decat cele vizate.

Pudra

Otrava sub forma de pudra este o optiune in momentul in care exista probleme in aplicarea celorlalte metode, desi are importante limitari. Prafurile nu pot fi utilizate daca exista un risc pentru alte specii decat cele vizate sau rezervele de hrana sunt contaminate.