Capcanele mecanice si metodele moderne de capturare a micilor vietati

capcanele_mecanice_si_metodele_moderne_de_capturare_a_micilor_vietati_400

In ceea ce priveste capturarea anumitor animale, capcanele mecanice sunt de obicei folosite pentru capturarea de vietati de dimensiuni medii cum ar fi pisici,  jderi, dihori, sau alte animale de marimi asemanatoare, care dauneaza spatiului in care se afla. Aceste capcane nu ranesc animalele in nici un fel, fiind declansate in momentul in care animalul este intrat in totalitate in capcana si este in afara oricarui pericol, blocandu-l in interiorul ei prin inchiderea  unei porti.

In evul mediu frecvente erausi capcanele, curse metalice facute de fierarii din sat sau din satele specializate in fierarit. Pe o baza metalica, de obicei rotunda erau montate doua falci semicirculare, cu dinți, mobilizate de un arc de oțel. intre falci era așezata momeala, in funcție de animalul vanat. Cand animalul o atingea, declanșa o piedica ce ținea falcile deschise. Prin inchiderea lor ele prindeau piciorul sau gatul animalului. Capcana, cursa era legata cu un lanț metalic de un punct fix, care putea fi un par batut in pamant sau un copac.si aceste curse erau așezate in locurile frecventate de animale salbatice, uneori mascate de crengi, altele cu momeala lasata la vedere, in funcție de animalul urmarit. Existausi curse speciale pentrusobolani sau dihori. in cursele metalice puteau fi prinse animale mari: mistreți, caprioare, lupi, vulpi etc.

Deoarece in evul mediu, in Transilvania a fost interzisa vanatoarea speciilor utile de catre taranii dependenți (serbi), acestia au dezvoltat si rafinat tehnici de vanare pasiva. Ei capturau animalele in gropi, cu capcane diverse, cu lațuri, cu curse metalice, declanșate de un arc. Vanatoarea cu arme de foc constituia apanajul nobilimii, dar era practicatasi in zonele de tarani liberi, cu atributii militare. in Muzeul Etnografic al Transilvaniei sunt expuse piese legate de practicarea de catre tarani a vanatorii pasive (cu capcane)si active (cu arme albe si de arme de foc).